Haukkuva joulupukki

Ennen joulupukki kävi sisään nurin käännetyssä turkissa, kopisteli ryhmyisellä kepillään ja kysyi ankaralla äänellä: ”Onko täällä kilttejä koiria?”. Kaikki saivat tehdä tiliä edesottamuksistaan häntä koipien välissä. Sitten pukki sieppasi selästään koirien kontin, ja viskeli kullekin luita, palkaksi haukuista, vahtimisesta, riistasta ja paimennetusta karjasta. Lopuksi piti vielä kiittää karvaista, pelottavaa kuvatusta.

Haukkuva joulupukki

Haukkuva joulupukki

Nykypäivän pukissa on karvaista vain kiiltävään naamariin kiinnitetty tekoparta. Ylitsevuotava ystävällisyys pistää epäilemään sekin, ollaanhan Suomessa. Täällä eivät tosimiehet käytä punaisia vaatteita, saati lepertele toisten lapsille ja lupaile kaikenlaista.

Kauppakeskuksen kulmille osuneet koirat saivat katsella punakkaa, pönäkkää pukkia, joka haukkui ohikulkijoita, ja kilisteli kelloa kiristääkseen niin ihmisten, kuin koirienkin kiirettä ostaa tavaroita. ”Hau-hau-hau!” pukki huuteli. ”Hau-hau-hau vain kaikille! Hyvää joulua!”. ”Hau-hau, hau-hau, kiitos, kun kävitte ostoksilla!”.

Kaikki on kääntynyt nurin kuin entisen pukin turkki. Pukki haukkuu, koirien tarvitsee vain hotkia. Nykyään koiria koulutetaan kuiskaamalla ja kannetaan käsilaukussa.  Oikeasti ei tarvitse osata mitään oikeita asioita. Jos ei tottele, käydään psykologilla. Koirat on ajettu kuluttamisen myllyyn, jossa niillä voidaan ansaita uusilla tavoilla. Maailma muuttuu, kaupungissa on hankalaa paimentaa vaikkapa lampaita.

Mitä joulupukki haukkui? Vierasta kieltä, ei koiraa, eikä suomea. Mallia hän oli ottanut varmaankin Fordin tehtailta 1900-luvun alusta. Siellä narrattiin ihmisiä ostamaan ryhtymällä valmistamaan koreita, punaisia autoja; käytettiin kellokorttia, eikä työajalla saanut keskustella.

Suomeksi pukin haukku tarkoittaisi ”hyvää-päivää–kirvesvartta”. Se viittaa merkitysten puutteeseen ja ennakoi tarpeellista muutosta. Omien perinteiden pohjalta sitä on helpompi ymmärtää ja tulkita. Mitä kehittyy Karjalan karhukoirasta ilman karhuja, teollisen ruoan tyhjänhotkija? Vaikka koirien asema ja tehtävät uusiutuvat, ei mielestäni ole suurta vikaa luissakaan, puhumattakaan turkista.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s