Uudenvuoden lupaus

Taas tuli juhlittua vuoden vaihtumista. Toiset hilluivat ulkona vesisateessa ja yrittivät ampua kastuneita raketteja märissä vaatteissa. Pyh. Onneksi inhoan sadesäätä.  Makasin sisällä ja mietiskelin.

Uutena vuotena mennyt vuosi viskataan menemään. Vaikka kuinka ajattelisi kaikkia  vuoden mittaan syötyjä herkkuja ja juostuja lenkkejä, niin ne on syöty ja juostu. Koska kukaan ei ole siitä pahoillaan, on uusia varmasti luvassa  Sen ajatteleminen onkin paljon lupaavampaa.

Pohdiskelen lupauksia ja ajan luonnetta.

Pohdiskelen lupauksia ja ajan luonnetta.

Monet antavat  uudenvuoden lupauksia. En tiedä, miksi he jakavat niitä muille. Annetut lupaukset perustuvat muiden odotuksiin, ja kestävät harvoin edes koko tipatonta tammikuuta, saati vuoden loppuun asti. Saadut lupaukset puolestaan ovat ainainen naljailun aihe. Ehkä ne on tarkoitettu muiden hauskuttamiseksi. Jos ihmiset pitäisivät itse lupauksensa, heistä saattaisi vähitellen tulla hyvin lupaavia ihmisinä.

Puhutaan vuoden kierrosta, ikäänkuin uutena vuotena alettaisiin alusta ja sama toistuisi. Shiva-jumalaa esittävässä seinävaatteessa  jumala  tuhoaa tallaamalla kaiken jalkoihinsa.  Samalla hän polkee elämän pyörää ja synnyttää jatkuvasti uutta. Jos polkisimme aikaa kuin pyörää, se kiertäisi kehää ja sama toistuisi aina rattaan hampaan osuessa uudelleen samaan koloon. Näin ainakin analogisella mekaniikan aikakaudella. Elämän ratasta polkee kuitenkin olento mytologisesta ajasta. Hänen luovuutensa pyörän käsittelyssä ylittää käsityskykymme.

Digitaalisessa bittiavaruudessa monet merkilliset asiat ovat mahdollisia niin ihmisille, kuin koirillekin. Länsimaissa aika on muuttunut lineaarisesta suorasta pikemminkin prosessiksi, jossa pitkät ja pätkät projektit voivat olla limittäin tai lomittain keskenään. Kukaan ei silti tiedä, mitä syntyy seuraavaksi. Ei ainakaan tullut luvattua maailmanloppua.

Koiran ei tarvitse luvata mitään. Mutta jos lupaatte jotakin koiralle, pitäkääi siitä kiinni. Koiran elämässä jokainen suupala on uusi ja muita herkullisempi, ihan riippumatta edellisestä tai seuraavasta. Vaikka koiran ajan ratas on paljon pienempi kuin ihmisen, mikään sen kierrossa ei toistu aivan samanlaisena. Perinjuurin  on vain tämä hetki. Se on niistä myös paras.

Uutena vuotena voin luvata vain yhden asian, mutta sen voin luvata aivan varmasti: Mikään ei tule enää entiselleen. Onneksi! Muuten saattaisimme menettää jonkin parhaista hetkistä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s